søndag den 10. februar 2013

Welcome to the City of God





Vi ankom til Rio ved 20-tiden med tre timers søvn i kroppen, og blev mødt af ét hundrede taxachauffører, der rev i os. Efter fem minutters forvirring, blev vi smidt ind i en taxa, og vi siger at vi skal til ”Cobana Copa Hostel”. Han siger ”Si, si, Copacabana” og stirrer afventende på os. Vores hostel, Cobana Copa Hostel, er åbenbart ikke så verdensberømt som vi regnede med – og nej, vi havde ikke lige adressen dertil!
Den lidt suspekte og ikke-engelsktalende chauffør fik os da frem til sidst, og det foregik med 90 km/t gennem Rio og uden at tage meget hensyn til skilte, vejstriber og andre biler. Og da han parkerede bilen i en meget smal gyde, gik ud af taxaen og låser dørene, bankede hjertet en smule hurtigere.
Inde på vores hostel mødte vi vores veninder Simone og Emilie, hvorefter vi lå i sengen efter en lille times tid.

På dag to var vi et smut nede på promenaden ved Copacabana, som vi bor 10 minutters gang fra. Efter en times søgen efter en ATM, fik vi endelig hævet og købt aspirin. Hvor der i Asien sælges tyggegummi, i Rusland sælges vodka, har de en lokalitet her i Rio: toiletsæder! De er alle steder, og man forstår ikke, hvordan der kan være et marked for noget, der typisk kun er ét eller to af i et hus.
Om aftenen var der ”Lapa” på programmet, som er det portugisiske begreb for gadefest. Og skal da love for, at vi fik gadefest i et omfang, vi aldrig har set før – heller ikke på festival. Der var flere optog gennem gaden, og når man nåede enden, gik man tilbage og fandt en ny vogn at danse ved! Mellem alle de dansende, overvægtige, brasilianske kvinder, de små børn, de hjemløse mænd, de påtrængende og højtråbende sælgere festede vi fem (Simone og Emilie var også med) europæere gennem Rio. Ved én af de transportable ølboder mødte vi en indfødt ”Philippe” og hans kone, som var mere end glade for at snakke med os, selvom de ikke kunne et ord engelsk. Det blev til flere brasilianske sange og øl med den kære mand. Til sidst fandt vi en metro tilbage til vores hostel.

Tredjedagen stod på en guidet tur i én af Rio de Janeiros ”favellaer” (deres slumkvarter), ”Rocinha”.  Vores guide var Alberto, som selv bor i Rocinha, og nu skal I høre om Alberto. Alberto er 50 år gammel og bor i et hus, et eller andet sted i kvarteret, med sin mor og søster. Han har en bærbar computer, et fjernsyn, internet og hele molevitten (alt sammen takket være kunder som os, som han selv sagde). Under vores rundvisning påpegede han små ting, som vi hjemme i Danmark tager for givet, men i Rocinha er meget værdsat. Den første ting er rindende vand. Alberto føler sig tryg ved den brummende lyd af vandpumperne, der ikke er gået i stykker endnu. Vandpumperne giver adgang til rindende vand, og som noget nyt er der kommet vandhaner rundt omkring i byen, så man lige kan få vasket sine fødder. Den anden ting, vi danskere har det med at tage for givet, er livet. Da vi gjorde et lille hold i en af gaderne kom en af Albertos etbenede venner forbi på krykker, smilende og glad. Alberto påpegede herefter Rocinhas indbyggeres holdning til det at leve i favellaer: de er kun materielt fattige, men har jobs i det lille favela-samfund og lever ganske fint. Alberto er et levende bevis på den holdning, idet han gav Kenneth en ægte fodboldtrøje (fra finalen i VM for klubhold mod Chelsea), som han alligevel ikke ville gå med. Vores fordomme om et særdeles farligt kvarter blev gjort en smule til skamme – alle var glade, bortset fra, at  Kenneth sammen med en australier formåede at tabe et svigende 0-3 til to lokale i et spil street-football…

Det skal lige nævnes, at Copacabana er et særdeles fremragende sted at pleje sine tømmermænd!

Hakuna matata
Andreas, Esben og Kenneth





Ingen kommentarer:

Send en kommentar